Lista aktualności
Leśne grzybobranie
Leśne grzybobranie
Grzyby znalazły miejsce w naszej tradycji kulinarnej ze względu na swój
charakterystyczny smak. Niestety niektóre gatunki zawierają substancje silnie trujące
dla człowieka. Aby Wam ułatwić bezpieczne grzybobranie załączamy praktyczny folder
prezentujący gatunki grzybów jadalnych i trujących.
Pamiętaj o kilku zasadach bezpiecznego grzybobrania…
- Zbieraj wyłącznie grzyby, co do których nie masz wątpliwości, że są jadalne.
- Zbieraj wyłącznie wyrośnięte grzyby. Zbieranie młodych owocników, to najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
- Nie stosuj błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących, takich jak: zabarwienie cebuli na ciemno podczas gotowania czy gorzki smak. Istnieją gatunki śmiertelnie trujące posiadające przyjemny i słodkawy smak np. Muchomor wiosenny czy sromotnikowy.
- Zbieraj grzyby do koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nie używaj foliowych reklamówek w których grzyby szybko się psuje, co grozi zatruciem.
- Nigdy nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu oraz w okolicach skupisk odpadów, ponieważ grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
- Nie zbieraj i nie niszcz grzybów trujących. Wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowi część ekosystemu.
- Jeśli masz wątpliwości, czy grzyb jest trujący czy jadalny, nie ryzykuj! Jeśli wątpliwości pojawią się później, skorzystaj z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
- W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów ze strony układu pokarmowego po spożyciu grzybów np.: nudności, wymiotów, bólu brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
- Wybierając się do lasu zostaw pojazd w miejscu oznaczonym jako parking lub miejsce postojowe. Informacje o nich znajdziesz na stronie internetowej nadleśnictwa.
- Nie pozostawiaj pojazdów przed szlabanami i na poboczach dróg, nawet jeśli są one dopuszczone do ruchu, ponieważ utrudnia to ich gospodarcze wykorzystanie.